Atriyal fibrilasyon, kalbin düzensiz ve hızlanmış bir şekilde atmasına neden olan bir ritim bozukluğu olarak tanımlanır. Bu durum kalp odacıklarının normal atım sırasındaki senkronizasyonunu kaybetmesine yol açar böylece kalp atışları düzensizleşir ve hızlanır. Atriyal fibrilasyon ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek pıhtı oluşumuna zemin hazırlar. Kalpte meydana gelen bu pıhtılar kan dolaşımına katılarak inme ve kalp yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara neden olur.
Bu rahatsızlık genellikle kalbin üst bölümlerindeki düzensiz kasılmalarla kendini gösterir. Bu kasılmalar normal kalp ritmiyle senkronize olmadığından kalp atışları hızlı ve düzensiz bir şekilde gerçekleşir. Bu durum kalbin kan pompalama kapasitesini olumsuz yönde etkiler. Atriyal fibrilasyonun belirtileri her hastada aynı şiddette ortaya çıkmayabilir. Bazı kişiler bu durumu fark etmeden hayatlarını sürdürebilirken bazıları ise çarpıntı nefes darlığı ve genel bir halsizlik gibi semptomlarla karşılaşabilir.
Atriyal Fibrilasyon Neden Olur?
Kalp kasının kalınlaşması kalp kapakçıklarında meydana gelen hastalıklar ve koroner arter hastalığı gibi durumlar da atriyal fibrilasyon riskini artıran diğer önemli faktörlerdir. Geçirilmiş kalp cerrahileri ve doğuştan gelen kalp anormallikleri de bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilen diğer unsurlardandır. Ayrıca kalbi saran zar dokusunda meydana gelen iltihaplanmalar kalp ritmini bozarak atriyal fibrilasyon riskini artırır.
Tiroit hastalıkları da kalp ritminde bozulmalara neden olabilen önemli bir faktördür. Tiroit bezinin aşırı veya yetersiz çalışması kalp üzerinde ciddi etkiler yaratarak atriyal fibrilasyona zemin hazırlar.
Atriyal Fibrilasyon Nedenleri:
- Hipertansiyon
- Kalp yetmezliği
- Koroner arter hastalığı
- Kalp kapakçık hastalıkları
- Kalp kasında kalınlaşma
- Geçirilmiş kalp cerrahisi
- Doğuştan gelen kalp anormallikleri
- Kalbi saran zar dokusunda iltihaplanmalar
- Tiroit hastalıkları