Cüzzam hastalığı, yüzyıllar boyunca insanlık tarihinde korku ve damgalama ile ilişkilendirilmiş bir hastalık olarak bilinir. Bu hastalık Mycobacterium leprae adı verilen oldukça yavaş büyüyen bir bakterinin neden olduğu kronik bir enfeksiyondur. Cüzzam özellikle periferik sinirler deri üst solunum yollarının mukozası gözler kemikler ve testisler gibi vücudun çeşitli bölgelerini etkiler.
Hastalığın başlangıcında deri üzerinde açık renkli uyuşmuş yamalar oluşur. Bu yamalar genellikle eller ve ayaklarda hissizlikle birlikte seyreder. Zamanla bu belirtiler ilerleyerek kas erimesine deri yaralarına ve hatta ciddi şekil bozukluklarına yol açar.
Cüzzamın neden olduğu en büyük sorunlardan biri sinir hasarına bağlı olarak gelişen his kaybıdır. Bu his kaybı bireylerin yaralanmalara karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olur. Örneğin cüzzam hastaları el veya ayaklarında ciddi yanıklar kesikler veya enfeksiyonlar fark etmeyebilirler çünkü bu bölgelerdeki sinirler işlevlerini yitirmiştir.
Bu durum hastalığın ilerleyen dönemlerinde ekstremitelerde ciddi deformasyonlara yol açar. Bunun yanı sıra cüzzamın neden olduğu bağışıklık tepkileri de ciddi deri lezyonlarına ve kemik yapılarında bozulmalara neden olabilir. Bu komplikasyonlar hastalığın fiziksel olarak yıkıcı etkilerinin ötesinde sosyal ve psikolojik olarak da yıkıcı olabilir.
Cüzzam Hastalığı Neden Olur?
Cüzzam hastalığı, Mycobacterium leprae adlı bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur ve bulaşma yolları hakkında birçok yanlış bilgi bulunuyor. Bu hastalığın bulaşma riski toplumda yaygın olarak düşünülenin aksine oldukça düşüktür. Günlük hayatta sık karşılaşılan birçok durum cüzzamın bulaşmasına neden olmaz.
Bu bakteriler gündelik temaslar sırasında yayılmaz. Örneğin el sıkışmak sarılmak yan yana oturmak ya da birlikte yemek yemek gibi sosyal etkileşimler hastalığın bulaşma yolları arasında yer almaz. Ayrıca cüzzamın cinsel ilişki yoluyla da bulaşmadığı biliniyor.
Cüzzamın yayılması genellikle uzun süreli ve yakın temas gerektirir. Cüzzam hastalığı esas olarak enfekte kişinin solunum yolu salgıları aracılığıyla uzun süreli ve yakın temas durumlarında bulaşabilir. Ancak bu tür bir bulaşma dahi oldukça nadir görülür çünkü cüzzam bakterisi çoğu insanın bağışıklık sistemi tarafından etkisiz hale getirilebilecek kadar zayıftır.
- Gündelik temas
- El sıkışmak veya sarılmak
- Yakınlarda oturmak
- Birlikte yemek yemek
- Cinsel ilişki