Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Elektrolit Dengesizliği Neden Olur?

Elektrolit dengesizliği, çeşitli sağlık

Elektrolit dengesizliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecek önemli bir durumdur. Vücutta elektrolit olarak adlandırılan maddeler sıvıların içinde elektrik iletimini sağlayan bileşenlerdir. Bu maddeler tuzlar, asitler ve bazlar olarak sınıflandırılır. Elektrolitlerin düzgün bir şekilde dengelenmesi vücudun normal işleyişi için gereklidir. Bu denge bozulduğunda ise birçok belirti ortaya çıkar.

Kalpte ritim bozuklukları, halsizlik, çabuk yorulma ve kas krampları gibi şikayetler elektrolit dengesizliğinin belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi elektrolit dengesizliği gibi daha basit ama önemli bir durumun da göstergesi olabilir. Elektrolit dengesizliği vücutta sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi temel minerallerin dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkar.

Elektrolitlerin dengesi özellikle spor yapan bireylerde yoğun fiziksel aktivite sırasında kaybedilen sıvılar ve mineraller nedeniyle bozulur. Yetersiz sıvı alımı aşırı terleme veya uzun süreli ishal gibi durumlar da bu dengenin bozulmasına yol açar. Vücutta yeterli elektrolit seviyeleri sağlanmadığında kas fonksiyonları sinir iletimi ve kalp ritmi gibi temel vücut fonksiyonları olumsuz etkilenir.

Elektrolit Dengesizliği Nedenleri

Elektrolit dengesizliği, vücuttaki temel organların işlevlerini olumsuz yönde etkileyebilecek ciddi bir sağlık sorunudur. Böbrekler kalp, karaciğer ve akciğerlerin düzgün çalışmaması bu dengesizliğin başlıca nedenleri arasında yer alır.

Ayrıca vücutta yeterli miktarda sıvı bulunmaması (dehidrasyon) veya gereğinden fazla sıvı alınması (aşırı hidrasyon) da elektrolit dengesini bozar. Bazı ilaçlar özellikle müshil ve diüretikler vücuttan fazla miktarda sıvı ve elektrolit kaybına yol açarak bu duruma sebep olur.

Yoğun egzersizler vücuttan su ve sodyum gibi hayati öneme sahip elektrolitlerin kaybına neden olur. Benzer şekilde yüksek sıcaklıklar da terlemeyi artırarak su ve sodyum kaybını tetikler. Bu kayıplar elektrolit dengesizliğine yol açabilecek risk faktörleri arasında sayılabilir.

Bunun yanında besinlerin sindirim sistemi tarafından yeterince emilememesi de bu durumu tetikler. Bir kişi sağlıklı ve dengeli beslense bile bağırsakların besinleri yeterince emememesi durumunda vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller sağlanamaz. Bu da elektrolit dengesini bozar.

Erişkin Still Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?