Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Kısa çalışma ödeneği, ekonomik

Kısa çalışma ödeneği, ekonomik krizler doğal afetler veya salgın hastalıklar gibi zorlayıcı nedenlerle işverenlerin geçici olarak iş faaliyetlerini azaltmak zorunda kalmaları durumunda işçilere sağlanan bir sosyal güvenlik yardımıdır.

Bu ödenek işverenin faaliyetini kısmen veya tamamen durdurması halinde işçilerin mağduriyetlerini azaltmayı hedefler. Bu uygulama özellikle kriz dönemlerinde işgücü piyasasının korunmasına yönelik bir araç olarak önemli bir yere sahiptir.

İşverenlerin geçici ekonomik sıkıntılar yaşadığı durumlarda işçileri işten çıkarmak yerine kısa çalışma uygulaması yapmaları hem işverenin hem de işçilerin ekonomik açıdan daha az zarar görmesini sağlar.

Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Nelerdir?

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Hem işverenin hem de işçinin belirli koşulları sağlaması gerek. İlk olarak işverenin çalışma sürelerinin en az üçte bir oranında azalması veya işyerinin tamamen ya da kısmen kapanması durumunda kısa çalışma talebinde bulunması gerekir.

İşçinin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için:

  • Son 3 yıl içinde en az 450 gün prim ödemiş olması
  • Son 60 gün boyunca kesintisiz olarak çalışıyor olması gerek.

Ayrıca kısa çalışma süresi en fazla 3 ay olarak belirlenmiş olup Cumhurbaşkanı kararı ile bu süre 6 aya kadar uzatılabiliyor. İşçilere ödenecek miktar işsizlik sigortası fonundan karşılanır ve sigortalının son 12 aylık ortalama brüt kazancının %60’ı kadar bir ödeme yapılır.

Kimler Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanabilir?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecek kişiler işverenin talepte bulunduğu ve İŞKUR tarafından uygun görülen işçilerden oluşuyor. Bu kişiler belirlenen koşulları sağlayarak ödenek alabilirler. İşveren işyerinin ekonomik sektörel veya bölgesel krizlerden etkilenmesi durumunda bu ödeneğe başvurarak işçilerini işten çıkarmak yerine kısa çalışmaya geçebilir.

Bunun dışında işyerinin faaliyetlerini tamamen durdurduğu durumlarda da bu ödenekten yararlanmak mümkündür. Örneğin bir doğal afet sonucunda işyerinin faaliyet gösterememesi durumunda işçiler yine kısa çalışma ödeneği alabilirler. Ayrıca pandemi gibi dünya genelinde yaşanan kriz dönemlerinde devletler işgücü piyasalarını koruyabilmek adına bu tür sosyal yardım mekanizmalarını devreye sokarak işçilerin işsiz kalmalarını önlemeye çalışır.

Ancak her işçi bu ödenekten faydalanamayabilir. İşçinin sigortalı olarak çalışması ve son 3 yıl içinde en az 450 gün prim ödemiş olması gerekir. Ayrıca kısa çalışma başvurusunda bulunan işyerinin bu başvurusu İŞKUR tarafından incelenir ve uygunluk değerlendirmesi yapılır. Başvurunun onaylanması durumunda işçiler kısa çalışma süresi boyunca ödenekten faydalanmaya hak kazanırlar.

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Nasıl Başvurulur?