MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus), enfekte develerden insanlara bulaşan zoonotik bir virüs olup koronavirüs ailesine ait bir türdür. Bu virüs insanda ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açarak hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olur. MERS virüsü özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha şiddetli seyreder. MERS-CoV ilk kez 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkmış ve özellikle Ortadoğu bölgesinde salgınlar görülmüştür.
MERS hastalığının Covid-19 gibi dünya genelinde bir salgın haline gelmemesi hastalığın coğrafi olarak sınırlı kalmasından kaynaklanmıştır. Başta Suudi Arabistan, Yemen, Ürdün gibi Ortadoğu ülkelerinde görülen vakalar sıkı kontrol önlemleri sayesinde bu bölgelerin dışına fazla yayılmamıştır. Ancak bu virüsün daha az tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Aksine MERS-CoV enfeksiyonları yüksek bir ölüm oranına sahip olup ciddi solunum yolu problemleriyle kendini gösterir.
Mers Virüsü Belirtileri Nelerdir?
MERS virüsü belirtileri kişinin genel sağlık durumu yaş kilo ve mevcut kronik rahatsızlıkları gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler bu hastalığı daha hafif semptomlarla atlatabilirken bağışıklığı zayıf olan kişilerde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.
Bu noktada kişinin bu tür virüslere karşı üretebildiği antikor miktarı da belirleyici bir rol oynar. Bilimsel çalışmalar MERS hastalığının belirtilerinin genellikle enfeksiyonun 2 ile 14. günleri arasında daha net bir şekilde ortaya çıktığını gösterir.
MERS virüsü, hava yoluyla ya da enfekte olmuş kişilerin vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşabilir. Bu enfekte kişilerin öksürmesi hapşırması veya dokunduğu yüzeylerle temas edilmesi yoluyla virüsün kolayca yayılmasına neden olur. Belirtiler genellikle grip benzeri semptomlarla başlar ancak hızla solunum sistemi sorunlarına ve diğer ciddi komplikasyonlara dönüşür.
MERS virüsünün en sık görülen belirtileri şunlardır:
- Geçmeyen kuru öksürük ve solunum yetersizliği
- Halsizlik yorgunluk ve genel bitkinlik
- Yüksek ateşe bağlı olarak ortaya çıkan üşüme ve titreme
- Göğüs ve eklem ağrısı
- Mide ve bağırsak sistemini etkileyen ishal
- Mide bulantısı ve kusma
- Şiddetli nefes darlığı
- İleri vakalarda septik şok