Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samsun Gümenez Nerede?

Samsun Gümenez, Karadeniz kıyısında

Samsun Gümenez, Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı ile Samsun il sınırları arasında yer alan önemli bir geçit noktasında yer alıyor. Samsun iline bağlı bu ilçe coğrafi konumu itibarıyla dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Samsun şehir merkezine olan uzaklığı 84 kilometre olan Gümenez, doğal güzellikleri ve stratejik konumuyla öne çıkar. İlçenin doğusunda Alaçam batısında Gerze, güneyinde Canik Dağları, kuzeyinde ise Karadeniz yer alır. Bu konum Gümenez’i doğa ile iç içe bir yerleşim yeri haline getirirken aynı zamanda tarih boyunca önemli bir geçiş noktası olmasını sağlamıştır.

Karadeniz’in hırçın ve dalgalı sularına bakan Samsun Gümenez kıyıları yer yer yatay ve düz yer yer ise dik ve sarp bir yapıya sahiptir. Bu çeşitlilik ilçenin kıyı şeridinde gözle görülür bir farklılık yaratır. Gümenez toplamda 14 kilometre uzunluğunda bir kıyı şeridine ve 4 kilometre boyunca uzanan bir sahil bandına sahiptir.

Bu sahil bandı bölge halkı için hem bir geçim kaynağı hem de dinlenme ve eğlence alanı olarak büyük önem taşır. Karadeniz’in etkileyici manzaralarıyla çevrili bu sahil yaz aylarında hem yerel halk hem de ziyaretçiler için cazip bir destinasyon haline gelir.

Samsun Gümenez Hakkında Bilgi

Yakakent yani Gümenez, 1800’lü yılların başlarında Karadeniz’in doğusundan gelen birkaç ailenin yerleşmesiyle kurulmuştur. İlk olarak Gerze’den gelen 3-4 aile bu küçük yerleşimin temellerini atmıştır. Zamanla bu küçük yerleşim özellikle 1893-1895 yılları arasında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizlilerin bölgeye yerleşmesiyle büyümeye başlamıştır.

Bu göç dalgası Yakakent’in demografik yapısını ve kültürel dokusunu önemli ölçüde şekillendirmiştir. Doğu Karadeniz’den gelen bu yeni sakinler yanlarında getirdikleri gelenekler ve yaşam biçimleri ile Yakakent’in sosyal ve kültürel yapısına büyük katkı sağlamışlardır. Ayrıca 1922 yılında Selanik’ten gelen göçmenlerin de bölgeye yerleşmesiyle Yakakent, daha da genişlemiş ve çok kültürlü bir yapıya bürünmüştür.

Samsun Gümenez, 1896 yılında resmi olarak muhtarlık statüsü kazanarak idari bir yapı kazanmaya başladı. Bu yerleşimin gelişmesi ve daha düzenli bir şekilde yönetilmesi adına atılan ilk büyük adım oldu.

1 Mart 1963 tarihinde ise Yakakent belediye teşkilatına kavuşarak daha da kurumsallaştı. Aynı yıl yerleşimin adı da önemli bir değişikliğe uğradı. Önceleri Gümenez olarak bilinen bu yerleşim coğrafi özellikleri ve kıyı şehri kimliğini yansıtacak şekilde Yakakent olarak yeniden adlandırıldı.

Samsun Çiftlik Caddesi Nerede?