Uyku terörü, uykuya dalma, uykuda kalma veya uykudan uyanma sırasında ortaya çıkan ve genellikle istenmeyen anormal davranışlar fiziksel aktiviteler ve çeşitli otonomik belirtilerle karakterize edilen bir grup uyku bozukluğudur. Bu tür bozukluklar kişinin uykusunda gösterdiği ani ve kontrolsüz tepkilerle kendini belli eder. Otonomik belirtiler arasında çarpıntı terleme ciltte kızarıklık ve göz bebeklerinde büyüme gibi tepkiler yer alır.
Bu durumlar kişinin uyku düzenini bozmakla kalmaz aynı zamanda genel sağlık durumunu da olumsuz yönde etkiler. Parasomniler uykunun farklı evrelerinde ortaya çıkar ve çoğu zaman kişide yoğun bir korku hissi bilinç bulanıklığı ya da anormal bir davranış şeklinde kendini gösterir.
Parasomnilerin en dikkat çekici türlerinden biri olan uyku terörü bu bozukluklar arasında öne çıkan bir durumdur. Özellikle çocuklar arasında yaygın olarak görülse de yetişkinlerde de rastlanabilen bir sorundur. Kişi uykuda ani bir şekilde uyanır genellikle yüksek sesle bağırır veya çığlık atar yoğun bir korku hissi yaşar ve bu durum esnasında bilinçli değildir. Bu tür bir durum hem kişinin kendisi hem de yanında uyuyan kişiler için oldukça rahatsız edicidir.
Uyku Terörü Kimlerde Görülür?
Uyku terörü, çocukluk çağında ortaya çıkan ve özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda sıklıkla görülen bir parasomni türüdür. Bu rahatsızlık genellikle 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda başlar ve erkek çocuklarda kızlara oranla daha yaygın bir şekilde ortaya çıkar. Bu rahatsızlık çocuğun derin uyku sırasında ani bir şekilde uyanması yoğun bir korku yaşaması ve bu esnada bilinçsiz bir şekilde yüksek sesle bağırması ya da çığlık atması ile kendini gösterir.
Ergenlik dönemine yaklaşıldıkça azalma eğilimi gösterir. Bu dönemde hormonel değişikliklerin ve merkezi sinir sisteminin olgunlaşmasının etkisiyle uyku terörü vakalarında belirgin bir iyileşme gözlenir. Ergenlik çağını tamamlayan bireylerde bu rahatsızlığın tamamen ortadan kalkması sıkça görülen bir durumdur.
Ancak uyku terörünün nadir de olsa erişkinlerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Erişkinlerde görülme sıklığı oldukça düşük olup yaşam boyu görülme oranı %1’in altındadır. Bu durum erişkinlerde uyku terörünün çok daha nadir bir bozukluk olduğunu gösterir.